Szabványok, megfelelési jelzések

ATEX

Az ATEX rövidítését a robbanásveszélyes környezet szavak első 2-2 betűje alkotja: ATmosphereEXplosible.

Az Európai Parlament 94/9/EC (ATEX 95) direktívája egy kötelező erejű, egységes tervezési előírást tartalmaz robbanásbiztos rendszerek, készülékek és alkatrészek számára, amely tulajdonképpen a robbanásveszélyes környezetben üzemelő eszközökre vonatkozó szabályozás. Ezen direktíva alatt kifejlesztett rendszer, eszköz vagy alkatrész egy EU által minősített vizsgáló állomáson kerül bevizsgálásra, amely alapján kerül kibocsátásra egy úgynevezett típusengedély az adott termékre. Ugyan ezen direktíva vonatkozik a már típusengedéllyel rendelkező termékek telepítéséről és javításáról, hogy ez a biztonságos állapot fenntartható legyen.

Az Európai Parlament a 99/92/EC (ATEX 137) direktívája a robbanásveszélyes környezet (munkahely) biztonsági követelményeit valamint annak osztályozását biztosítja. A mi szempontunkból ez azért érdekes, mert ezen környezeti besorolás alapján lehet kiválasztani azt a robbanásbiztos eszközt, amely használható az adott robbanásveszélyes környezetben.

Az ATEX 94/9/EU eszközökre vonatkozó szabályozás a gyártók 2016. április 19.-ig használhatják. Ez után életbe lép a már elfogadott új 2014/34/EU szabályozás.

Összességében tehát először meg kell néznünk, hogy milyen robbanásbeszélyes környezetben kívánjuk használni az eszközt, majd ennek megfelelő besorolási osztályú berendezést kell választanunk. Minden robbanásbiztos terméken megtalálható az eszköz ATEX besorolása és rendelkezik írásos típusengedéllyel.

Robbanásveszélyes térségek besorolása:

Az EuroNorm besorolása alapján 8 ZÓNÁT hoztak létre, az alábbi táblázat ezeket mutatja be:

ZÓNA VESZÉLYFORRÁS KOCKÁZAT KATEGÓRIA KÉSZÜLÉK
0 gáz/gas, gőz/steam, köd/fog állandó, hosszú időtartamú vagy gyakori II 1 G nagyon magasfokú biztonság /2 független meghibásodás esetén is biztonságos üzemelés/
1 gáz/gas, gőz/steam, köd/fog eseti II 2 G magasfokú biztonság /várható meghibásodás esetén biztonságos üzemelés/
2 gáz/gas, gőz/steam, köd/fog eseti, de akkor is csak rövid időtartalmú II 3 G szokványos biztonság /normális üzemelés esetén biztonságos/
20  por/dust állandó, hosszú időtartamú vagy gyakori II 1 D nagyon magasfokú biztonság /2 független meghibásodás esetén is biztonságos üzemelés/
21 por/dust eseti II 2 D magasfokú biztonság /várható meghibásodás esetén biztonságos üzemelés/
22 por/dust eseti, de akkor is csak rövid időtartamú II 2 D- elektromos vezetőképes porok II 3 D- elektromos vezetőképesség nélküli porok magasfokú biztonsági szintszokványos biztonsági szint
–            bányászat/mining M 1 (I) robbanásveszély elkerülésére használt felszerelések / berendezések bányászatban
–            bányászat/mining M 2 (I) robbanásveszély elkerülésére használt felszerelések / berendezések bányászatban / feszültségmentes környezet kialakítása

 

Magyarázat a táblázathoz:

 1. kategória: földalatti munkavégzés (bányászat)
 2. kategória: földfelszínen való munkavégzés (minden, ami nem bányászat)

G – GAS (gáz)
D – DUST (por)
M – Mining (bányászat)

IP Védettség kódok

Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. A magasabb szám minden esetben magasabb védelmi szintet jelent, pl. IP55. A védettségi érték hiányát gyakran X betűvel jelzik.

Szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm)
 • 2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm)
 • 3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm)
 • 4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm)
 • 5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)
 • 6: Teljes mértékben védett por ellen

Víz elleni védettség

 • 0: Nincs védelem
 • 1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
 • 2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
 • 3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
 • 4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
 • 7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
 • 8: Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben)
 • 9K : Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

 

celogo“CE” jelölés

A jelölés azt igazolja, hogy a terméket megvizsgálták, és az megfelel az összes uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásnak. CE-jelöléssel lehet ellátni minden olyan terméket, melyet az uniós belső piacon forgalmaznak – függetlenül attól, hogy azt az EGT-n belül vagy az EGT-n kívül állították-e elő.


 

reachlogo

A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet

A REACH rendelet az emberi egészség és a környezet védelmét szolgálja a vegyi anyagok gyártásának és felhasználásának szabályozásával. Az összesen 278 oldalas rendelet elfogadásához hét évre volt szükség, és az EU történetének egyik legösszetettebb és az egyik legfontosabb szabályozásának tartják. A REACH a vegyi anyagok előállítására és felhasználására vonatkozó rendeletek közül a legszigorúbb és hatása az EU-n kívül is érezhető. A REACH 2007. június 1-jén lépett életbe, bevezetése pedig 2017-ig fokozatosan fog megtörténni.


 

ANSI-NEMA FL-1

2009-ben az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet (ANSI) készítette ezt a szabványos méréstechnikát, hogy össze lehessen hasonlítani a különböző gyártók elemlámpáit.

Hat paramétere van a mérésnek:

lumen_iconFénykibocsátás:
A lámpák fénykibocsájtása Lumen értékben az elemlámpa bekapcsolásától számított 30-120 másodpercben.


ido_iconVilágítási idő:

Az összes idő folyamatos világítás mellett mindaddig, amíg a lámpa fényereje 10 % -ot nem csökken a kezdeti fényerőhöz képest.

candella_iconVilágítás intenzitás:

A fényáram legfényesebb központi részének intenzitása Candella mértékegységben.

tav_iconHatótávolság:

Az a távolság méterben, ahol még a lámpa 0,25 Lux fényerővel világít. Ezt nem szokták lemérni, hanem a világítás intenzitásából számolják ki. A fényintezitás osztva 0,25-tel és ennek veszik a négyzetgyökét.

merules_iconVízállóság:

A fennt már leírt IP szabványnak megfelelő jelölések használata.

leeses_iconÜtésállóság:

Az a magasság amelyről a lámpát elemekkel együtt betonra ejtve nem sérül. 1 méter fölötti mérést hatszor kell megismételni, különböző helyzetben ejtve.